Δευτέρα, 5 Αυγούστου 2013

Συνέντευξη των ''Blue square'' για τον Playful Radio

http://www.playfulradio.com/interviews/blue-square


THE BLUE SQUARE: «Σκοπός μας είναι να δημιουργήσουμε μια πολυσυλλεκτική μουσική σύνθεση με αυθεντικότητα βασισμένη στην αισθητική μας»

Γράφει: η Ντάσιου Κατερίνα

Ποιό ήταν το έναυσμα για να ξεκινήσετε ; Πώς πρόεκυψε η συνεργασία σας και κατά συνέπεια η δημιουργία των Blue Square;
Το project The Blue Square δημιουργήθηκε από τη μουσική ταύτιση και αναζήτηση που είχαμε και οι δύο (Radim, Radical). Έχοντας τις ίδιες μουσικές καταβολές και μέσα από μουσικές συμφωνίες και διαφωνίες κατορθώσαμε να δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο που μας αντιπροσωπεύει αισθητικά και καλλιτεχνικά.
Χαρακτηριστικό γνώρισμα του είδους της μουσικής που εκπροσωπείτε είναι η χρήση των λεγόμενων samples. Πώς καταφέρνετε να εξελίσσετε και να διατηρείτε την αυθεντικότητά του ήχου σας;
Ο τρόπος με τον οποίον δουλεύουμε την μουσική μας βασίζεται στην τεχνική της δειγματοληψίας (sampling) κυρίως από δίσκους βινυλίου αλλά και κάποιες φορές από cd. Προτεραιότητα μας είναι να αποφύγουμε να χρησιμοποιήσουμε παρόμοια, με άλλους μουσικούς του είδους, δείγματα (samples) γιατί αυτό είναι ένα πρόβλημα που το συναντάμε πολύ συχνά σε παραγωγούς των οποίων η μουσική βασίζεται σε αυτή την τεχνική.
Πέρα από τα προκαθορισμένα μουσικά δείγματα δημιουργούμε επίσης και δικά μας αυθεντικά μουσικά samples, ο Radim γράφει μελωδίες με πλήκτρα που χρησιμοποιούμε ενώ συνεργαζόμαστε και με άλλους μουσικούς όπως για παράδειγμα
στο «Old Devil Sunshine» και το «Tic Toc» όπου κιθάρα έχει παίξει ο Μάνος Πατεράκης από τους Gravitysays_i.
Σκοπός μας είναι να δημιουργήσουμε μια πολυσυλλεκτική μουσική σύνθεση με αυθεντικότητα βασισμένη στην αισθητική μας.
Υπάρχουν εγχώρια σχήματα ή δημιουργοί που να σας εκφράζουν ;
Παρακολουθούμε τις δουλειές των Gravitysays_i, Baby Guru, My Drunken Haze, No Clear Mind ενώ ο Radim τώρα τελευταία έχει κολλήσει και με τους Αcid Βaby Jesus.

Ποιά ήταν μέχρι τώρα η μεγαλύτερη κατ' εσάς επιτυχία;
Είναι δύσκολο να ξεχωρίσουμε κάποιο κομμάτι… Έχουμε εισπράξει πραγματικά θετική ανταπόκριση όχι μόνο από τον κόσμο αλλά και από ανθρώπους του χώρου.
Μεγάλη ικανοποίηση πήραμε όταν έφτασαν οι μουσικές μας στον Αυστραλό dj/producer Katalyst και συνεργάτη του Geoff Barrow (Portishead, Beak). Ο Katalyst μας μετέφερε τον ενθουσιασμό του για το κομμάτι μας «Tic Toc». Επίσης το ίδιο κομμάτι είχε χρησιμοποιηθεί σε ένα mixtape με τίτλο «Follow Up» από τον Γάλλο μουσικό Hugo Kant. Το mixtape αυτό συμπεριλάμβανε δουλειές από ονόματα όπως οι Hidden Orchestra, Ancient Astronauts, Radio Citizen, Dutch κ.α ενώ κυκλοφόρησε ψηφιακά δίχως κόστος από την μουσική κολεκτίβα «Τhe Find Μagazine» με έδρα την Ουτρέχτη. Με το «Τhe Find Μagazine» έχουμε συνεργαστεί σε μια ακόμα συλλογή με τίτλο «Ice and Fire» με το κομμάτι μας «Βelieve».

Ο Frenic σε κάποια DJ sets του έχει συμπεριλάβει κομμάτια σας. Θέλετε να μας πείτε πώς προέκυψε αυτή η μουσική "συνάντηση" ;
Ο Frenic πριν περίπου ένα χρόνο είχε ταξιδέψει στην χώρα μας για ένα dj set. Εμείς βρεθήκαμε εκεί να τον ακούσουμε και μας δόθηκε η ευκαιρία να συζητήσουμε πράγματα πάνω στη μουσική μας. Η αλήθεια είναι πως δεν είχαμε κάποιο demo μαζί ή κάποιο δείγμα δουλειάς μας αλλά έπειτα από αυτή τη συνάντηση ο ίδιος ο Frenic μας αναζήτησε, άκουσε τις δουλειές μας και μάλιστα έκανε ένα μικρό αφιέρωμα στην προσωπική του σελίδα http://www.djfrenic.com/ για μας και τον ευχαριστούμε γι’ αυτό.

Ποιά είναι τα σχέδιά σας για το μέλλον;
Βρισκόμαστε σε δημιουργική – παραγωγική διαδικασία αυτή τη στιγμή, ηχογραφούμε τα κομμάτια για το νέο μας project στο οποίο συμπεριλαμβάνονται πολλές νέες συνεργασίες με μουσικούς από άλλους χώρους όπως η Μελεντίνη από τους Sequence Theory Project , οι Spir Frelini, Harry Kane και Matina Sous Peau από τους ψυχεδελικούς My Drunken Haze, ο Phil Diamond από τους The Bet, ο κιθαρίστας Επιμενίδης Κουτσαφτάκης καθώς και ο beat maker Somehow Art.

Πού μπορούμε να σας ακούσουμε;
Την Παρασκευή, 26 Απριλίου θα βρίσκομαστε στα decks του La Soiree de Votanique για ένα μουσικό σετ γεμάτο με Organic Grooves / Downbeat & Instrumental Hip Hop ήχους.

Facebook: https://www.facebook.com/pages/The-Blue-Square/202764143087081?ref=hl
Soundcloud: https://soundcloud.com/thebluesquare
- See more at: http://www.playfulradio.com/interviews/blue-square#sthash.Q0AH9NW3.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου