Τρίτη 8 Μαΐου 2012

ΠΥΡΑΝΤΑΜΩΜΑ

Low Bap: «Στηρίζω το λόγο μου με τη ζωή μου και τη ζωή μου με το λόγο μου»

«Πυραντάμωμα»: Νέος πολιτιστικός πολυχώρος στην Άνω Τούμπα



Μια ομάδα νέων που αγαπούν το Low Bap επιχειρούν τη δημιουργία ενός στεκιού – πολυχώρου, στην περιοχή της Άνω Τούμπας, στη Θεσσαλονίκη. Στόχος είναι η δημιουργία μιας «μη κερδοσκοπικής εταιρείας», η οποία θα προωθεί κάθε μορφή τέχνης χωρίς τη συνδρομή χορηγών.

Η παρέα των 20 περίπου νέων που ποικίλει ως προς τα κοινωνικά χαρακτηριστικά (ηλικία, μόρφωση, πολιτική τοποθέτηση, κ.ά.) επιθυμεί να συνεισφέρει στην προσπάθεια όσων καλλιτεχνών δεν έχουν τα μέσα να προβάλουν το έργο τους. Εκδηλώσεις, ανοιχτές συζητήσεις, προβολές ντοκιμαντέρ, εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας, dj set, live συναυλίες είναι μερικές από τις δραστηριότητες που προγραμματίζονται στο άμεσο μέλλον. Παρόλα αυτά, το «Πυραντάμωμα» δεν παύει να είναι ένας χώρος συγκέντρωσης φίλων αλλά και ανθρώπων που μοιράζονται τις ίδιες ανησυχίες γύρω από την τέχνη. «Η τέχνη πρέπει να είναι αξιοπρεπής και ελεύθερη! Γι’ αυτό εδώ μπορεί να έρθει καθένας, ανεξάρτητα από τη στάση ζωής του. Πέρα από τους ορίζοντες της τέχνης, στόχος μας είναι να διευρύνουμε και τους ορίζοντες της ζωής μας», αναφέρει ο Γιάννης.


«Όποιος είναι καλλιτέχνης και δεν τον ενδιαφέρει μόνο το χρήμα, μπορεί ανά πάσα στιγμή να έρθει στο στέκι και να προβάλει το έργο του», τονίζει ο Κωνσταντίνος. Άλλωστε, αυτή είναι και μια από τις βασικές αρχές του Low Bap, μιας λέξης που μέσα από τη μουσική, και συγκεκριμένα το hip hop, αποτυπώνει την άποψη που έχουν τα άτομα που ανήκουν στο κίνημα αυτό για τη ζωή, την κοινωνία και την πολιτική. Το γενικότερο ρεύμα συμπληρώνουν βιβλιοπωλεία, κέντρα νεότητας, περιοδικά, κινηματογραφικά εγχειρήματα, συναυλίες, φεστιβάλ και πολλοί πειραματισμοί με νέα συγκροτήματα και μουσικές. «Το Low Bap είναι μια ομάδα που δεν ομαδοποιεί και αυτός ο νέος πνευματικός χώρος, το «Πυραντάμωμα», είναι μια ευκαιρία για οποιονδήποτε να γνωρίσει κάτι διαφορετικό. Επιπλέον, όσοι ασπάζονται αυτή την τάση μπορούν πλέον να συμμετέχουν ενεργά», υποστηρίζει ο Χρήστος.


Βασικοί εκπρόσωποι του Low Bap αλλά και του κινήματος «No Sposnors» στην Ελλάδα είναι το συγκρότημα Active Member, η δισκογραφική εταιρεία 8ctagon, και η ομάδα παραγωγής Freestyle Production. Συγκεκριμένα, το εν λόγω συγκρότημα δημιουργείται το 1992. Τρία χρόνια αργότερα, το 1995, αποφασίζει τη μετονομασία του μουσικού είδους που εκπροσωπεί, δηλαδή του hip hop, σε Low Bap, προκειμένου να δημιουργήσει μια νέα μουσική σκηνή και να διαφοροποιηθεί από τα άλλα εμπορικά συγκροτήματα.


Η ανάγκη δημιουργίας αντίστοιχου πολυχώρου που να πρεσβεύει τις παραπάνω ιδέες, είχε γίνει εμφανής και κατά το παρελθόν. Τότε, δημιουργήθηκε και λειτουργούσε παρόμοιος χώρος στην περιοχή της Βασιλίσσης Όλγας, ο οποίος όμως έπαψε να υφίσταται. Κάποια από τα άτομα που άλλοτε δραστηριοποιούνταν εκεί, σήμερα δίνουν το «παρών» στο νέο αυτό στέκι, στην Άνω Τούμπα.


Παρά τον ενθουσιασμό όμως, οι συμμετέχοντες συνάντησαν διάφορα προβλήματα στην προσπάθεια υλοποίησης της προσπάθειάς τους. Η εύρεση του κατάλληλου χώρου και της περιοχής αποτέλεσε το κυριότερο εξ αυτών, δεδομένου ότι στο στέκι θα ακούγεται σχεδόν όλη τη μέρα μουσική. Ωστόσο, μετά από τρεις μήνες συνεχούς αναζήτησης κατάφεραν να βρουν ένα ημιυπόγειο που πληροί τις προϋποθέσεις και του οποίου το ενοίκιο δύνανται να πληρώσουν με βάση τις οικονομίες τους. «Ευτυχώς σταθήκαμε τυχεροί με τα έπιπλα. Τα μισά από αυτά είναι «δώρα» φίλων και τα άλλα μισά προέρχονται από ανακαίνιση καφετέριας», σημειώνει ο Κυριάκος. Την ίδια στιγμή, στο χώρο ξεχωρίζουν οι εντυπωσιακές τοιχογραφίες, τις οποίες έχει επιμεληθεί η Αφροδίτη. «Εμπνεύστηκα από τους στίχους και τα τραγούδια των Active Member ενώ όλοι μαζί επιλέξαμε τα χρώματα που χρησιμοποίησα», σημειώνει η ίδια.


Το «Πυραντάμωμα» βρίσκεται στην οδό Αγίου Πρωτολέοντος 4, στην περιοχή της Άνω Τούμπας και στόχος των διοργανωτών είναι η 24ωρη λειτουργία του. Η ηλεκτρονική σελίδα του στεκιού είναι υπό κατασκευή και πρόκειται να φιλοξενήσει σχετικές πληροφορίες καθώς και ανακοινώσεις για τα γεγονότα που πρόκειται να λάβουν χώρα. Προς το παρόν, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να γίνουν μέλη στο group που έχει δημιουργηθεί στο Facebook. Τέλος, όποιος επιθυμεί να επισκεφτεί το χώρο μπορεί να χρησιμοποιήσει την αστική συγκοινωνία (Γραμμή 14, Στάση Στροφή Τριανδρίας, Γραμμή 17, Στάση Νησάκι, Γραμμές 30 και 37, Στάση Πάρκο Τριανδρίας).



Χριστίνα Καρυπίδου

ckaripidou@yahoo.gr

Αγγελική - Ελένη Μπιτζούνη

aggelbi@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου