Παρασκευή 4 Μαΐου 2012

Γυναίκες στο Ηip Ηop, pt 2

Bahamadia

Η Bahamadia, κατά κόσμον Antonia Reed, γεννήθηκε το 1970 στη Philadelphia. Αν και ξεκίνησε ως dj, τελικά την κέρδισε το μικρόφωνο και ξεχώρισε για τους στίχους και το καθηλωτικό rap της.

Από τα μικρά παρτάκια λοιπόν όπου έπαιζε ως dj, εκεί στα μέσα των 80’s, το 1993 τραβάει την προσοχή του ραδιοφωνικού παραγωγού DJ Ran και κάνει το πρώτο της demo με τίτλο ‘’Funk Vibe’’. Το demo φτάνει στα αυτιά του Guru, mc των Gangstarr, ο οποίος της κλείνει μια συμφωνία με την δισκογραφική Chrysalis. Aπό εκεί βγαίνουν τα δυο πρώτα singles της, ‘’Total Wreck’’ (1994) και ‘’Uknowhowwedo’’ (1995), τα οποία και τυγχάνουν ευρείας αναγνώρισης και χαρακτηρίζονται από jazz δείγματα και δεύτερες φωνές στο βάθος, ενώ λίγο αργότερα συμμετέχει και στον solo δίσκο του Guru, ‘’Jazzmatazz’’.

Ως μέλος του Gang Starr Foundation, κυκλοφόρησε τον πρώτο της ολοκληρωμένο δίσκο το 1996, με την υπογραφή των Guru και DJ Premier, καθώς και των Da Beatminerz, με τίτλο ‘’Kollage’’ και το γνωστότερο ακόμη και σήμερα κομμάτι της ‘’3 da Hardway’’. Ήταν η εποχή που έκαναν την εμφανισή τους στο χώρο του hip hop γυναίκες mcs σαν την Lil’ Kim και την Foxy Brown, η Bahamadia όμως παρέμεινε πάντα μακριά από αυτό το πρότυπο,του ‘’κακού’’ κοριτσιού με τα φιρμάτα ρούχα και το άψογο μακιγιάζ, που χρησιμοποιεί τη θηλυκότητα από την ανάποδη για να εδραιωθεί σε έναν ανδροκρατούμενο χώρο.

Τα επόμενα χρόνια τη βρίσκουν να συμμετέχει σε αξιόλογες hip hop κυκλοφορίες με μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα της αμερικάνικης σκηνής: The Roots, Talib Kweli, Jedi Mind Tricks, Erycah Badu, Planet Asia, Army of the Pharaoh’s είναι μερικά μόνο από αυτά,ενώ συνεργάστηκε επίσης με τους The Sweetback’s,την μπάντα της Sade, στον ομώνυμο δίσκο με το κομμάτι ‘’Au Natural’’ (1996), και τους Morcheeba το 2000,στο album ‘’Fragments of Freedom’’ στο κομμάτι ‘’Good Girl Down’’. Το ίδιο διάστημα γίνεται γνωστή και στην Λατινική Αμερική,περιοδεύοντας με τα προαναφερθέντα groups. Στα χρόνια 1997-1999, συστήνεται και ως ραδιοφωνική παραγωγός στη γενέτειρά της, με μια εκπομπή όπου έπαιζε hip hop.

Το 2001, την κυκλοφορία του Kollage ακολούθησε ένα EP με τίτλο ‘’BB Queen’’. Στη συνέχεια, το 2003 συνεργάζεται με το άγνωστο σχεδόν group, Sisters of the Underground σε ένα track με τίτλο ‘’Global’’. Στο κομμάτι είναι έκδηλη η αντίθεσή της με το ρεύμα της παγκοσμιοποίησης, στο οποίο το hip hop αφιέρωσε αρκετούς στίχους. Στο ρεφραίν του συγκεκριμένου αναφέρεται χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων σε χώρες όπως ο Καναδάς, η Σουηδία, η Νορβηγία, η Ταιλάνδη και η Ιαπωνία,οι οποίες προωθούν κάποιες ‘’hip hop κοινότητες’’, ενώ στην τελευταία η Bahamadia μετρά μεγάλο αριθμό πιστών υποστηρικτών. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός οτι στην Ιαπωνία έχει κυκλοφορήσει και ένας σεβαστός αριθμός από bootlegs.

Διακρίνεται για τους έντονα πολιτικοποιημένους στίχους της και τον μονότονο, πιο λυρικό, ‘’ήρεμο΄΄θα λέγαμε τρόπο ερμηνείας της,που έρχεται σε αντίθεση με το επιθετικό rapping που έχει περάσει ως στερεότυπο από πολλούς άνδρες –και γυναίκες- του είδους, χωρίς αυτό να υποβιβάζει το νόημα και την δυναμική των λέξεων.

Η Bahamadia είναι μια ξεχωριστή περίπτωση γυναίκας mc, με αξιοπρόσεκτο έργο, που δεν βασίστηκε στις πλάτες κάποιου ‘’φίλου’’ για να αναδειχθεί,αλλά προχώρησε με το σπαθί της και στέκεται εφάμιλλη πολλών και καταξιωμένων ανδρών του είδους. Το μόνο παράπονο που μπορούμε να εκφράσουμε εμείς οι fans του hip hop, οι γυναίκες ιδιαίτερα ίσως, είναι το ότι μας λείπουν κομμάτια με την αίσθηση και την εμβέλεια του hit της, του ‘’3 da Hardway’’, αλλά αυτό μάλλον είναι καθαρά υποκειμενικό...
Stalia
http://www.trollradio.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου