Δευτέρα 28 Μαΐου 2012

Συνέντευξη με τις "Στοιχειωμένες Σκιές" στο Sampl-3-xine στις 14/11/2002


Οι "Στοιχειωμένες Σκιές" είναι ένα low bap σχήμα από την Χίο αποτελούμενο από το Λέκτορα και τον Άδη. Παρ'όλη την μακρινή απόσταση, δεν έχουν σταματήσει στιγμή να ασχολούνται ενεργά με αυτό που αγαπούν. Μέχρι σήμερα, έχουν στο ενεργητικό τους 5 demo δίσκους καθώς και άλλες δισκογραφικές προσπάθειες αλλά και live εμφανίσεις. Αυτόν τον καιρό, κυκλοφορεί από το "Intro" και τα γραφεία στη Θεσσαλονίκη μια demo συλλογή της παρέας τους, με τίτλο "Σκόρπιοι σε 4 γωνιές". Πρόκειται για "το πιο παράτολμο εγχείρημά" τους, όπως μας λένε οι ίδιοι. Ήρθε λοιπόν η ώρα να τους γνωρίσουμε καλύτερα....


Sampl-3-Xine: Λοιπόν παιδιά γεια χαρά. Θα'θελα να κάνετε αρχικά μια σύντομη ιστορική αναδρομή στο γκρουπ "Στοιχειωμένες Σκιες".
Λέκτορας: Το συγκρότημα "Στοιχειωμένες Σκιές" ξεκίνησε στις αρχές του 1998 και στην πρώτη του μορφή είχε 5 άτομα. Τον Σεπτέμβρη του '98 βγήκε το πρώτο demo σε κασέτα ("Επαναστάση των σκιών"), και από τις αρχές του '99 στο γκρουπ έμειναν μόνο εγώ και ο Άδης. Τότε βγήκε το 2ο demo ("hip-hopera της πόλης"), και καλοκαίρι του ίδιου έτους, το 3ο demo ( "Σ'επικίνδυνο έδαφος") το οποίο ηχογραφήθηκε σε στούντιο στη Χίο και ήταν σε cd. Ένα χρόνο μετά ετοιμάστηκε σε δικό μας χώρο στη Χίο, το 4ο demo με τίτλο "Θέατρο Σκιών". Αυτό το cd βγήκε με ολοκληρωμένο layout (εξώφυλλα κλπ) και μόνο σε cd.Ένα χρόνο μετά, τον Σεπτέμβρη του 2001 βγήκε το 5ο demo ("Λόγια Παραλόγων") πάλι ηχογραφημένο σε δικό μας χώρο, και ήταν το cd το οποίο προωθήθηκε από το intro και βγήκε σε κάτι παραπάνω από 100 αντίτυπα. Τέλος, πάλι ένα χρόνο μετά (Σεπτέμβρης 2002) βγήκε ίσως το πιο παράτολμο εγχείρημά μας, μια συλλογή. Η συλλογή της παρέας μας, της "Κλίκας των Σκιών", η οποία υπάρχει από το 1999.Ήταν ένα μάζωμα όλων των demo δουλειών των παιδιών που είχαν κάνει ως τώρα, αλλά περιέχει και κομμάτια από εμάς.Το cd αυτό υπάρχει στο intro στο Πέραμα αλλά και στο γραφείο της Freestyle στη Θεσσαλονίκη...Να συμπληρώσω ότι όλον αυτόν τον καιρό, όλες οι δουλείες μας είναι στη μορφή demo cd , και φτιάχνονται με μέσα δικά μας και χρηματοδοτούνται από εμάς.


Sampl-3-Xine: Μάλιστα..Το επόμενο δισκογραφικό σας βήμα ποιο και πότε προβλέπεται να είναι;
Άδης: Λοιπόν, ετοιμάζουμε ενα καινούριο δίσκο όπου θα έχουμε και πολλά τραγούδια από τους "Κόντρα" και "Δίλλημα", καθώς και άλλες συμμετοχές. Αυτό προβλέπεται να βγει γύρω στο καλοκαίρι, αν όλα πανε κατ'ευχήν. Θα είναι σίγουρα ό,τι καλύτερο έχουμε δώσει ως τώρα απο πλευράς ποιότητας, στίχων, φωνών κλπ.
Λέκτορας: Να συμπληρώσω ότι αυτό που θα βγεί θα είναι πάλι χρηματοδοτούμενο από εμάς αλλά δε θα είναι στη μορφή demo.


Sampl-3-Xine: δηλαδή; τι μορφή θα έχει;
Λέκτορας: Τη μορφή ενός κανονικού cd...Δεν εννοώ εξωτερικά.. αλλά ηχητικά κλπ κλπ. Θα διατίθεται από την freestyle productions.Τουλάχιστον έτσι λένε τα σχέδια. Ελπίζουμε να πάνε όλα καλα.


Sampl-3-Xine: Παράλληλα όμως με τη δισκογραφία συμμετέχετε σε συναυλίες της fp ή και άλλες.. Πείτε μου δυο λόγια για τις συναυλίες που έχετε λάβει μέρος, ξεχωρίστε κάποιες αν είναι δυνατόν, καθώς και για τυχόν μελλοντικά live.
Λέκτορας: Η αλήθεια είναι ότι στο παρελθόν και σε σχέση με τα έτη ύπαρξής μας, έχουμε κάνει σχετικά μικρό αριθμό lives.Και αυτό λόγω του ότι είμαστε μακριά.Έχουμε κάνει 11 live εμφανίσεις ως τώρα, σε lives της FP, αλλά και σε lives διοργανωμένα από εμάς στη Χίο και στη Μυτιλήνη όπου σπουδάζουμε...Από τα lives αυτά ξεχώρισαν τα lives που είχαμε οργανώσει εμείς κυρίως επειδή είχαμε περισσότερο χρόνο δικό μας, ενώ ως τώρα στα lives της freestyle παίζουμε μαζί με αλλα groups και ο χρόνος είναι περιορισμένος..Όσον αφορά το μέλλον, εκτός από το 6ο low bap festival που έχει κανονιστεί να παίξουμε, ίσως κανονίσουμε να παίξουμε σε κάποια μελλοντικά lives "Στον Αέρα" ανάλογα με το πότε θα ανεβαίνουμε, και επίσης λέμε να κανονίσουμε κάτι και εδώ για το οποίο θα μιλήσει λεπτομερώς ο Άδης....
Άδης: Ναι, για τη Μυτιλήνη σκεφτόμαστε να οργανώσουμε, ως φοιτητική μουσική ομάδα, μια συναυλία της οποίας τα έσοδα θα πάνε στους Ζαπατίστας, για την ενίσχυση της ελληνικής καμπάνιας και του σχολείου στην κοιλάδα της Τσιάπας. Αυτό ελπίζω να συμβεί στις αρχές του επόμενου έτους.


Sampl-3-Xine: Ενδιαφέρον ακούγεται... Αναφερθήκατε πριν στην "Κλίκα των Σκιών". Θα μας πείτε δυο λόγια πάνω σ'αυτό;
Άδης: Μετα απο αρκετό καιρό τελικά η παρέα έδεσε. Έγιναν 2 νεα σχηματα, οι "Κόντρα" με τον Σκοτεινό απο τα Άσπρα Σπίτια και τον Kingeorge από τη Χίο, και οι "Δίλλημα" με τον Ονειρευτή και τη Φλογα απο την Καρδίτσα ως τα πλέον σίγουρα μέλη. Υπάρχει και ο CodeX απο το Βόλο που ειναι ο παλιότερος στην παρέα μας. Ολα τα παιδιά έχουν κάνει δικά τους demo στο παρελθόν. Φυσικά είμαστε κι εμείς στην κλίκα μας. Αυτά περίπου..
Λέκτορας: Όπως είπαμε και πριν, η παρέα αυτή υπάρχει από το 1999 απλά τον τελευταίο καιρό οργανώθηκαν περισσότερο τα πράγματα.Βγάλαμε και τη συλλογή, και από εδώ και πέρα προχωράμε ο καθένας με τους ρυθμούς του σε αυτό που κανεί.


Sampl-3-Xine: Οι "Στοιχειωμένες Σκιές" είναι ένα low bap συγκρότημα. Τι σημαίνει για εσάς το low bap; Πώς το αντιλαμβάνεστε;
Λέκτορας: Το low bap για μένα προσωπικά ξεφεύγει από συγκεκριμένους και κλειστούς ορισμούς.Σίγουρα είναι πολλά περισσότερα από τη μουσική αλλά η μουσική είναι προς το παρόν η μεγαλύτερή του έκφραση.Ο κώδικας του hip hop είναι αυτός που από παλιά μέχρι και τώρα εξέφραζε μουσικά το low bap. Αν είσαι αληθινός με τον εαυτό σου πρώτα και μετά με τον έξω κόσμο, πιστεύω πως το low bap θα το νιώσεις μόνος σου.Τουλάχιστον έτσι το έχω ζήσει εγω.


Sampl-3-Xine: Αυτόν τον καιρό πως βλέπεις την πορεία του; Πιστεύεις πως είναι πολλοί αυτοί που το έχουν νιώσει πραγματικά το low bap; Είσαι αισιόδοξος για το μέλλον του;
Άδης: Το low bap δεν ξερω πόσοι το 'χουνε νιώσει, ούτε νομίζω ότι μπορείς να ξέρεις κάτι τέτοιο για κάποιον γιατί ο καθένας αλλιώς το βιώνει. Low bap μπορεί να είναι και κάποιος που ζει στην Αφρική ας πούμε χωρίς να έχει ακούσει ποτέ τον όρο. Όσο αφορά τα τεκτενόμενα, ναι είμαι αισιόδοξος. Το lowbap γεννήθηκε όμορφα, και άρχισε να μεγαλώνει εξίσου όμορφα. Γίνονται πολύ όμορφα πράγματα τώρα, όπως η "Praxia", η "Κοσμογωνιά", και κάτι για ένα βιβλιοπωλείο που άκουσα, τη "Χρονορωγμή", και φυσικά το δισκαδικο το "Ιntro" και η "8ctagon" με ό,τι συνεπάγεται. Βλέπουμε ότι όλα αυτά γίνονται σε λίγα τετραγωνικά μέτρα, στο Πέραμα. Αυτά όμως είναι που θα κρατήσουν το lowbap όταν όλα αρχίσουν να καταρρέουν, όπως οι δισκογραφικές. Όμως, επειδή υπάρχουν έξυπνα μυαλά στο χώρο, και μύτες που μυρίζονται τα μελλούμενα, έχει φτιαχτεί αυτή η μικρή κοινότητα που μπορεί να μείνει όρθια ό,τι κι αν συμβεί παγκοσμίως και φυσικά να συνεχίσει να μεγαλώνει και να κάνει και άλλα πράγματα όμορφα και σπουδαία. Απλά πρέπει να μην ξεφύγει το πράγμα από την πορεία που έχει αρχίσει να ακολουθεί. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πρέπει να κλείσει τα μάτια και να προχωράει προς μια προκαθορισμένη κατεύθυνση. Αυτό δε νομίζω ότι θα ήταν σωστό.


Sampl-3-Xine: Θα ξέρετε καλύτερα από εμένα σίγουρα, τα πολλά underground σχήματα που αποφασίζουν να βάλουν ένα ακόμα λιθαράκι με τη σειρά τους στο low bap.Πώς βλέπετε την κατάσταση που επικρατεί υπογιείως και ποιες συμβουλές θα δίνατε σε παιδιά που βρίσκονται στο ξεκίνημα;
Λέκτορας: Η κατάσταση με τα σχήματα αυτά είναι ίσως η πιο όμορφη αλλά και η πιο περιέργη στο χώρο του low bap.Και η αιτία βρίσκεται στο ότι αυτά τα σχήματα σκάνε μύτη συνέχεια,επιβιώνουν πολύ λίγα, και γίνονται ευρύτερα γνωστα ακόμη λιγότερα.Σίγουρα είναι πολύ ευτυχές το γεγονός που υπάρχουν παιδιά που ασχολούνται με το low bap μόνο επειδή το λέει η ψυχή τους,αλλά δε ξέρω κατα πόσο αυτές οι φωνές πιάνουν τόπο η πνίγονται. Κάποτε σε ένα low bap festival, είχε πει ο B.D.Foxmoor ότι κάθε νομός έχει και το group του.Σήμερα έχουν αυξηθεί κατά πολύ τα groups αυτά και θα συνεχίσουν να γίνονται. Το θέμα όμως είναι να είσαι αυθεντικός πρώτα με τον εαυτό σου αλλά και με αυτά που έχεις πεί στα τραγούδια σου, πράγμα που δεν ισχύει μόνο στο underground. H κατάσταση αυτή είναι ανάγκη να συνεχιστεί γιατί ας μην ξεχνάμε ότι πολλά από αυτά τα groups αποτελούν και πυρήνες του lowbap στους χώρους που βρίσκονται. Η συμβουλή μου είναι τα παιδιά αυτά να ακούνε πάντοτε αυτό που λέει η ψυχή τους, να φροντίζουν αυτό που κάνουν να γίνεται γνωστό σε όσο γίνεται περισότερο κόσμο διακινώντας τα κομμάτια τους και να φροντίζουν τραγούδι-τραγούδι να προχωράνε πάντα ένα βήμα ψηλότερα. Αυτοί οι άνθρωποι είναι οι μόνοι που δεν έχουν ανάγκη κανένα, δε χρωστάνε σε κανένα, και εξαρτώνται αποκλειστικά και μόνο απο την πάρτη τους. Αυτό είναι πολύ σπουδαίο και πρέπει να συνεχιστεί.


Sampl-3-Xine: Κλείνοντας αυτήν την όμορφη συζήτηση θα'θελα να μου αφήσετε δύο λόγια πάνω στο θέμα της τρομολαγνείας και των διαφόρων αντιπολεμικών (και όχι μόνο) κινημάτων..
Άδης: Είναι πολύ σημαντικό να ξεκολήσσουμε τους κώλους μας από τον καναπέ μας και να σταθούμε με όσους εναντιώνονται στον πόλεμο παντός τύπου. Πρέπει πάνω απ'όλα να βάζουμε την αξιοπρέπεια του ατόμου και να μην αφήνουμε τους μεγάλους και δυνατούς να μας κοροιδεύουν όλους. Όμως ό,τι γίνεται δεν πρέπει να καπελώνεται από κόμματα και γενικά από σχήματα που βλέπουν κάτι στην όλη φάση για δικό τους όφελος. Τέλος, να αναφέρω την αντιτρομοκρατική και αντιπολεμική μας εκπομπή το "Συναπάντημα" που κράτησε για 16 εκπομπές ενάντια στην τρομολαγνεία.Τελικά μας έφαγαν οι κατσαρίδες...(γέλια)
Λέκτορας: Εγώ έχω να πώ απλά, ότι η εξάρθρωση οποιονδήποτε τρομοκρατικών, ή δε ξέρω και 'γω τι άλλων οργανώσεων, δε πρέπει να ληφθεί ως ευκαιρία από τις διάφορες κυβερνήσεις παγκοσμίως για αστυνόμευση, παραβίαση των ιδιωτικών μας ζωών, και γενικότερα επιβολής καθεστώτων "ελέγχου".
Άδης: Συμπληρώνω ότι οι τηλε-θηριοδαμαστές που βγαίνουν στα παράθυρα μετά από την εξάρθρωση της "17Ν" ακόμα κ τώρα, πρέπει να πάρουν τα μικρόφωνά τους και να τα βάλουν σε άλλο σημείο του σώματος. Πρέπει ΕΜΕΙΣ να σταματήσουμε να βλέπουμε όλους αυτούς τους βλάκες. Να ανοίγουμε το χαζοκούτι για κανένα αγώνα, καμιά ταινία και για κανένα καλό αφιέρωμα. Ούτε τα ηλίθια serial και τα reality, ούτε τα κωλονέα τους. Για ενημέρωση έχουμε κ άλλα μεσα...Έτσι σιγά σιγά ίσως σταματήσουν να λένε, να ξαναλένε και να ξελένε. Αλλιώς δε θα σκάσουν ποτέ έτσι που πάμε...


Sampl-3-Xine: Λοιπόν σας ευχαριστώ πολύ και σας εύχομαι καλή συνέχεια σε ό,τι και αν κάνετε..
Λέκτορας: Να 'σαι καλά επίσης. Καλή τύχη στο e-zine
Άδης: Να 'σαι καλά, επίσης ρε...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου