Παρασκευή 4 Μαΐου 2012

Γυναίκες στο Hip Hop pt.1

Sylvia Robinson

Ιδρύτρια της πρώτης αμιγώς hip hop δισκογραφικής εταιρείας και υπεύθυνη για 2 από τις μεγαλύτερες επιτυχίες αυτού του μουσικού είδους, η Sylvia Vanderpool, γεννήθηκε στις 6 Μαρτίου  1936 στη Νέα Υόρκη. Φανέρωσε από μικρή την κλίση της και στα 14 της υπογράφει συμβόλαιο με την Columbia Records,ως Little Sylvia. Ο κιθαρίστας Mickey Baker της μαθαίνει κιθάρα και μαζί σχηματίζουν το ντουέτο ''Mickey and Sylvia'' το 1956. Το κομμάτι τους ''Love Is Strange'' κατατάσσεται στα κορυφαία R'n'B charts και φτάνει στο νούμερο 11 του Billboard την επόμενη χρονιά. Ακολουθεί το hit ''You Oughta Be a Law'' και τελικά το ντουέτο διαλύεται λίγο καιρό μετά.

Το 1959,η Sylvia παντρεύεται τον Joe Robinson και ξεκινά τη solo καριέρα της. Τρία χρόνια μετά επανενώνονται οι Mickey and Sylvia και γίνονται γνωστοί ως backround τραγουδιστές στο κομμάτι των Ike και Tina Turner ''It's Gonna Work Out Fine''.Παρ'όλα αυτά,το 1964 ο Mickey Baker εγκαθίσταται μόνιμα στο Παρίσι,φοβισμένος από την μουσική βιομηχανία...

Η Sylvia και ο σύζυγός της μετακομίζουν στο New Jersey,όπου ιδρύουν την All Platinum Records,ένα label για την soul μουσική.Ακολουθούν συνεργασίες και εμφανίσεις σε διάφορα shows της εποχής. Το 1972, η Robinson στέλνει ένα demo στον Al Green, ο οποίος το απορρίπτει, λόγω των συντηρητικών θρησκευτικών του πεποιθήσεων. Με το απλό ''Sylvia'', το κυκλοφορεί μόνη της και το κομμάτι σκαρφαλώνει αμέσως στα κορυφαία charts ΗΠΑ και Βρετανίας: ήταν το ''Pillow Talk''. Πούλησε 2.000.000 αντίτυπα,θεωρήθηκε προπομπός της disco και σαμπλαρίστηκε από πολλούς μεταγενέστερους καλλιτέχνες, όπως η Donna Summer (''ξεπατίκωσε'' τα αισθησιακά φωνητικά της Robinson στο πασίγνωστο ''Love to Love You Baby''), η Kate Bush (ο ρυθμός στα drums του ''Running Up That Hill'',1985) και οι Fleetwood Mac (επίσης τα drums στο ''Big Love'',1987) , ενώ ο Moby ''δανείζεται'' τη φωνή της από το ''Sunday'' για το ομώνυμο κομμάτι του.

Η solo καριέρα συνεχίζεται,όμως η Robinson δεν έχει κάνει ακόμη το σημαντικότερο βήμα της. Το 1979,το ζεύγος Robinson ιδρύει την δισκογραφική ''Sugar Hill Records'',εμπνευσμένη από την ομώνυμη γειτονιά του Manhattan,ένα στέκι καλλιτεχνών του προηγούμενου αιώνα, και με στόχο να δώσει στο κοινό το στίγμα της μουσικής που έφτιαχναν οι Αφροαμερικάνοι στους δρόμους  του Harlem. Το πρώτο single που κυκλοφορεί είναι και το πρώτο που ανεβαίνει στο Top 40: πρόκειται για το ''Rapper's Delight'' των Sugar Hill Gang,ορόσημο πλέον για το ρεύμα του hip hop. Το group δεν καταφέρνει ποτέ ξανά κάποια ανάλογη επιτυχία,πρόλαβε όμως να μας χαρίσει άλλο ένα κομμάτι -σημείο αναφοράς και πολύτιμο εργαλείο στα πικάπ αναρίθμητων djs ανά την υφήλιο,το πολυσαμπλαρισμένο ''Apache''...

'Eχοντας πείσει πλέον και τον ''πολύ'' Grandmaster Flash,το 1981 βγαίνει ο δίσκος ''The Adventures of Grandmaster Flash on the Wheels of Steel'',στον οποίο εμφανίζεται για πρώτη φορά η τεχνική του scratching,ενώ το group ανοίγει συναυλία των Clash και συστήνεται στο ασυνήθιστο στο νέο είδος κοινό.Το 1982 κυκλοφορεί το πρώτο hip hop κομμάτι με πολιτικοκοινωνικό στίχο,το γνωστό σε όλους ''The Message'' των Grandmaster Flash and the Furious Five,βασισμένο στο demo του drummer τους. Ο ίδιος ο Grandmaster Flash εμφανίζεται λίγο αργότερα στην ταινία ''Wild Style'',ανεβάζοντας έτσι και το γόητρο της εταιρείας.Η συνεργασία δυστυχώς δεν έληξε καλά,το group διαλύθηκε και ο G.F με τα περισσότερα μέλη αποχώρησε από την Sugar Hill.

Εκτός από παραγωγός, η Robinson υπήρξε και πρωτοπορος στο θέμα των videoclips. Πριν καν κάνει την εμφανισή του το MTV, η ίδια έκανε και την παραγωγή στα μουσικά films των καλλιτεχνών της,δίνοντας έτσι την ευκαιρία να συστηθεί στο μετέπειτα κοινό του ένας από τους πλέον δημοφιλείς σκηνοθέτες: ο Spike Lee έκανε τα πρώτα του βήματα στο clip των Melle Mel and the Furious Five,''White Lines''.

Ακόμη, η Sugar Hill,ήταν η πρώτη που κυκλοφόρησε cassette singles,ενώ δημιούργησε και   την τηλεοπτική εκπομπή ''Fresh Groove TV'', στο TVS,για να προβάλλονται τα ''απαγορευμένα'' από το MTV hip hop videoclips.Aνάγκασε τελικά το MTV να δημιουργήσει την εκπομπή '' Yo! MTV Raps'' κάνοντας έτσι το είδος mainstream. Στις αρχές των 80's συστήνει το πρώτο hip hop group με μέλη μόνο γυναίκες,τις ''Τhe Sequence'',με την έφηβη Angie Stone στη σύνθεσή του. Η εταιρεία έκλεισε λόγω προβλημάτων με την εταιρεία διανομής RCA το 1986.H Robinson χωρίζει από τον Joe και συνεχίζει να εργάζεται ως παραγωγός σε διάφορες άλλες εταιρείες. Πέθανε στις 29 του περασμένου Σεπτεμβρίου,στο New Jersey από καρδιακή ανακοπή.

Χαρακτηρίστηκε ως η ''μητέρα του hip hop'',εξαιτίας της τεράστιας ώθησης και προβολής που του έδωσε,κάνοντάς το γνωστό στο ευρύ ακροατήριο και συμβάλλοντας στη δημιουργία μιας υποτυπώδους κουλτούρας γύρω του.'Ανοιξε το δρόμο και για άλλα labels,όπως η Prelude και η Def Jam και έφερε επανάσταση στην μουσική βιομηχανία,με την χρήση των samples,δειγμάτων δηλαδή από παλαιότερες μουσικές συνθέσεις που επαναχρησιμοποιούνται για να δώσουν ένα νέο,τελείως διαφορετικό αποτέλεσμα, ιδίωμα πια για το hip hop.

Stalia
http://www.trollradio.gr/Article.php?CatId=78&ArticleId=388

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου